Cea mai mare problema in cazul tranzactiilor intracomunitare: declararea incorecta a TVA-ului!

Un ghid complet care va arata cum trebuie incadrate operatiunile cu parteneri din UE!

Stimate coleg contabil,
 
Practic, nu exista firma care sa nu efectueze tranzactii cu parteneri comerciali din Uniunea Europeana.

Indiferent ca este vorba despre simpla achizitie a unui echipament sau despre livrarea regulata a unor bunuri catre o companie dintr-o tara UE, aceste tranzactii sunt foarte frecvente si ridica intotdeauna o problema sensibila: incadrarea corecta a operatiunii din punctul de vedere al TVA.
De vina este legislatia foarte stufoasa, care prezinta diferente importante in functie de natura fiecarei operatiuni. Si orice eroare privind incadrarea operatiunii intracomunitare genereaza automat declararea eronata a TVA si atrage inspectii fiscale si implicit sanctiuni.

Solutia e simpla.

Cum va asigurati ca incadrati corect o operatiune intracomunitara din punctul de vedere al TVA?
Cum eliminati riscul unor erori costisitoare?


E suficient sa parcurgeti lucrarea Achizitii si livrari intracomunitare de bunuri realizata de consultantul fiscal - Olga Crevelescu.
Concret, mergeti exact la capitolul in care este tratata speta dvs. (Achizitii sau Livrari, fiecare cu cate 10 categorii specifice – vedeti sumarul de mai jos) si gasiti intreaga procedura pe care o aveti de parcurs, cu temeiuri legislative si explicatii impecabile.

In plus, aveti la dispozitie o intreaga sectiune cu cazuri practice rezolvate.

Atentie la:
 
1. Nu toate operatiunile fac obiectul Declaratiei 390. Ne referim aici, de exemplu, la achizitii/livrari de bunuri cu instalare sau la achizitii/livrari de bunuri second hand (care au un regim special). Apar multe neclaritati si la Declaratia 394.
 
2. Exigibilitatea TVA pentru avansurile intracomunitare este diferita de exigibilitatea TVA pentru avansurile aferente unor operatiuni interne.
 
3. In cazul unor operatiuni triunghiulare nu sunt aplicabile masurile de simplificare daca nu sunt indeplinite anumite conditii (vezi conditia de transport).
 
4. Livrarile/achizitiile intracomunitare realizate cu parteneri din afara Uniunii Europene au si ele un regim special.
 
5. Neplatitorii de TVA pot efectua, de asemenea, operatiuni intracomunitare. In lucrare gasiti prezentate obligatiile fiscale si declarative in cazul acestora.

Probleme sensibile abordate si solutionate in cadrul lucrarii
 
1. Achizitii de bunuri de la parteneri din Uniunea Europeana

1.1 Achizitii intracomunitare de bunuri
1.2 Avansuri platite pentru achizitii intracomunitare
1.3 Achizitii intracomunitare triunghiulare
1.4 Achizitii intracomunitare de bunuri second hand
1.5 Achizitii de bunuri cu montaj de la furnizor
1.6 Achizitii intracomunitare de la un furnizor fara cod valid de TVA
1.7 Achizitie intracomunitara autoturism care face obiectul limitarii dreptului de deducere la 50%
1.8 Achizitie intracomunitara si retur bunuri neconforme
1.9 Achizitii intracomunitare de bunuri si mostre
1.10 Achizitii intracomunitare cu receptie ulterioara
1.11 Achizitii intracomunitare de bunuri in cazul unui neplatitor de TVA

 
2. Livrari de bunuri din Romania intr-un alt stat membru
2.1 Livrare intracomunitara de bunuri
2.2 Avansuri incasate pentru livrari intracomunitare
2.3 Livrari intracomunitare in cadrul unei operatiuni triunghiulare
2.4 Livrare de bunuri cu montaj
2.5 Livrare intracomunitara catre un beneficiar nestabilit pe teritoriul UE
2.6 Livrari intracomunitare de bunuri in cazul unui neplatitor de TVA
2.7 Livrare intracomunitara si retur bunuri neconforme
2.8 Livrare intracomunitara asimilata - Transportul/expedierea de bunuri mobile corporale din Romania in alt stat membru in vederea constituirii unui stoc care urmeaza a fi vandut in respectivul stat membru
2.9 Stocuri la dispozitia clientului

 
3. Cazuri practice, controale, sanctiuni

Exemple de spete rezolvate:
 
Speta 1
Care este tratamentul TVA la achizitia de autoturisme noi de catre o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitie facuta de la o persoana juridica din UE cu cod valid de TVA? Achizitia auto intra in obiectul de activitate al cumparatorului, autoturismele vor fi vandute in tara catre persoane juridice sau/si persoane fizice.

Speta 2
O societate platitoare de TVA (dealer auto) vinde catre o alta persoana juridica din UE un autoturism nou. Care este modalitatea de inregistrare a TVA daca primeste un cod valid de TVA de la persoana juridica beneficiar al livrarii? Daca autoturismul este second hand, cum se inregistreaza TVA?

 
Speta 3
Firma platitoare de TVA in Romania a achizitionat bunuri de la o firma fara cod TVA din Bulgaria, in valoare de 120 euro. Cum se declara/nu se declara in D300 si D394?

Speta 4
Societatea X din Romania achizitioneaza produse cosmetice si farmaceutice produse de o firma Y din Italia. Aceste produse sunt transportate din Italia direct in Romania, dar factura pentru ele este emisa de catre o societate Z din Serbia (o societate de consultanta a celor din Italia in domeniul farmaceutic pentru zona de est a Europei). Cum se considera aceasta tranzactie? Este sau nu achizitie intracomunitara de bunuri si cum se raporteaza ea in Declaratia 300 sau/si in 390? Exista vreun aspect specific legat de aceasta tranzactie care trebuie indeplinit de catre societatea X din Romania?

Speta 5
Societatea noastra, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, primeste factura emisa de catre un furnizor din Belgia pentru bunuri (cilindri-mijloace fixe) + transport. Aceste bunuri sunt insa livrate in Grecia, unde urmeaza sa fie prelucrate. Din Grecia o sa primim factura pentru prestare servicii si bunurile vor fi livrate in Romania in baza CMR.
Intrebari:
  • Ce documente trebuie sa anexam la facturi?             
  • Ce inregistrari contabile trebuie facute?              
  • Care este tratamentul fiscal si declarativ pentru aceste tranzactii?
Speta 6
Un SRL din Romania vinde o marfa (burete) la o firma din Portugalia. Marfa ramane in depozitul SRL-ului din Romania. Firma din Portugalia face export pe acesta marfa in Turcia. Marfa este ridicata din Romania si dusa in Turcia. Se poate? Vanzarea catre firma din Portugalia se poate considera livrare intracomunitara? Ce declaratii trebuie facute?

Speta 7
Societatea noastra a comandat piese de schimb de la o firma din Polonia si acestea, pentru operativitate, vor fi trimise direct in Austria pentru a fi montate pe un vagon de catre o echipa din Romania. Putem face achizitia intracomunitara pe codul de TVA din Romania fara a  ne inregistra in Austria? Care este solutia pentru facturarea corecta si intocmirea corecta a  declaratiilor din punct de vedere al TVA?

De retinut!
 
Domeniul TVA este unul complex si sensibil. Apar, de exemplu, situatii in care plata TVA in Romania trebuie facuta de catre beneficiar si nu de catre furnizor, situatii care pot conduce la neplata acestei taxe catre bugetul de stat roman, fapt ce ar genera, evident, accesorii de plata si, eventual, amenzi pentru nedepunerea unor declaratii.

Lucrarea Achizitii si livrari intracomunitare de bunuri ofera explicatii profesioniste asupra reglementarilor legate de aceste tipuri de operatiuni si exemple practice. Parcurgeti aceste explicatii si deveniti un expert in achizitii intracomunitare! Veti sti fara dubii:
  • care sunt categoriile de activitati ce pot fi catalogate din punct de vedere legal drept achizitii intracomunitare sau livrari intracomunitare;
  • ce prevede legea in cazul taxarii inverse, in functie de statutul persoanei ce efectueaza operatiunea, de sfera de aplicare a TVA-ului, de locul tranzactiei sau de persoana obligata la plata TVA-ului;
  • cum se inregistreaza in contabilitate diferenta de curs valutar dintre momentul facturarii si momentul receptiei;
  • cum trebuie sa arate Declaratia 300 in cazul transportului de marfuri efectuat de catre cumparator etc.

Ce spun cei care au achizitionat deja aceasta lucrare?
"Am avut o situatie neclara cu un client din Germania care ne-a comandat o marfa, dar a dorit sa i-o livram nu la sediul din tara lui, ci undeva in Romania (la un partener). Lucrarea dvs. ne-a ajutat sa procedam corect. Apreciez profesionalismul dvs."
Dan Frasina, Ploiesti
"O mentiune speciala pentru studiile de caz prezentate, sunt foarte sugestive si utile. Intreaga lucrare are un caracter practic, prezinta solutii care pot fi aplicate imediat. Recomand acest ghid si, in general, recomand colaborarea cu firma Rentrop & Straton."
Angela Preda-Simion, Bucuresti

AUTOR: Olga Crevelescu
Consultant fiscal

Experienta de peste 15 ani in servicii de contabilitate, salarizare si consultanta: alimentatie publica, servicii, turism, constructii, comert, transport, productie.
Formator – autorizat A.N.C – predare cursuri de contabilitate incepand cu 2012
Autor al unui numar impresionant de lucrari de specialitate: "Cum sa completezi si sa depui la timp Declaratia 101", "Registrul de evidenta fiscala PFA", "Totul despre facturare" etc.

 


Comandati chiar acum produsul pe stick “Achizitii si livrari intracomunitare de bunuri”
si beneficiati de reducerea speciala de 20%!

 
Produsul pe scurt
 
Titlu: “Achizitii si livrari intracomunitare de bunuri”
Continut: ghid complet cu informatii practice despre regimul TVA al achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri, insotite de numeroase exemple intalnite in practica
Autor: Olga Crevelescu, consultant fiscal cu experienta de peste 15 ani in servicii de contabilitate, fiscalitate, salarizare
Format: stick
Pret: 142 de lei + 5% TVA, redus de la 176 de lei + 5% TVA
Livrare: prin curier, la sediul dvs. (achitati in momentul livrarii)
Garantie: 30 de zile. In acest interval puteti returna produsul, urmand sa primiti inapoi intregral suma achitata.

 

Cu stima,

                               Manager produs
Divizia Editoriala Fiscalitate
Grupul romano-german de informatii specializate Rentrop & Straton

 

M.B.


Formular de comanda

Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Cumparati de 247 Lei si livrarea este gratuita!
Doar in luna septembrie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.
Bifati produsele dorite:
Cantitate:
Cantitate:
Cantitate:
Cantitate:

Cos cumparaturi

Momentan, nu aveti produse adaugate in cos!
Finalizeaza comanda

Detalii livrare

Va rugam completati

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii!
Nume*
Prenume*
Telefon  
Telefonul este necesar pentru contactarea dvs. de catre firma de curierat in vederea livrarii produsului comandat.
E-mail*
Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale si de marketing.

termenii si conditiile site-ului!

Vezi detalii cos
Produsele achizitionate pot fi vizualizate si online, folosind platforma RS Online, unica in Romania. Veti putea sa va logati imediat ce plata produsului este confirmata in contul nostru.
www.RSonline.ro
* Pentru produsele in format digital, la cererea clientilor, Rentrop&Straton a decis sa ofere posibilitatea utilizarii produselor pe 3 computere diferite.